Pagina's

Pierre Michon

http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/appelronde-jurken
www.vanoorschot.nl
* Een groot kunstenaar, wat is dat voor iemand? Wat bezielt mensen die alles opzij zetten voor de wens om te scheppen? Op die vraag probeert Pierre Michon antwoord te geven in de vier kunstenaarslevens die hier in één band bijeengebracht zijn. Het drieluik Meesters en knechten is gewijd aan de schilders Jean Antoine Watteau, Lorentino d'Angelo en Francisco de Goya. De afzonderlijk verschenen novelle Het leven van Joseph Roulin gaat over de vriendschap van de Franse postbeambte Roulin met Vincent van Gogh.  
* De jonggestorven Arthur Rimbaud (1854-1891) is een van de meest raadselachtige Franse dichters. Zijn overrompelende entree op het literaire toneel, zijn stormloop tegen de gevestigde poëzie, zijn avonturen in Ethiopië: het is allemaal al talloze malen becommentarieerd. Maar in Rimbaud, de zoon ontdoet Pierre Michon (1945) de literaire legende van zijn vele lagen vernis.  
Roemloze levens (Vies Minuscules, 1984) wordt wel het magnum opus van Pierre Michon genoemd. Dat is opmerkelijk want het was zijn eerste boek. Hij vestigde er onmiddellijk zijn reputatie mee als een van de meest opmerkelijke talenten in de hedendaagse Franse literatuur. Roemloze levens bevat acht levensverhalen. Michon voert hierin personages ten tonele uit het departement van de Creuse, waar hij geboren en getogen is. De levens van merendeels ongeletterde boeren worden in die verhalen aan de vergetelheid ontrukt.
'Alle dingen zijn veranderlijk en het onzekere nabij.' Die slotregel van een middeleeuwse kroniek weerklinkt als refrein in het wrede, duistere verhalendrieluik Abten. Pierre Michon (1945) roept de wereld op van de eerste generaties benedictijnen die rond het jaar duizend kloosters stichtten in het onherbergzame kustgebied van de Vendée, niet ver van de monding van de Loire. Ook in de sagen uit Drie wonderen in Ierland en in de korte vertellingen uit Negen keer over de Causse zijn de barre Middeleeuwen het decor waarin Michon zijn tragische taferelen neerzet.De drie hiervoor genoemde kleine boeken werden met instemming van de schrijver voor zijn Nederlandse lezers samengebracht in één band onder de overkoepelende titel Vuur van Brigid en andere wintermythen.
* Op het schilderij De Elf staat het Grand Comité de Salut Public afgebeeld, het Comité tot Heil van het Algemeen, dat tussen april 1793 en juli 1794 in Frankrijk een waar schrikbewind voerde. Wie was de opdrachtgever van dat schilderij? En onder welke omstandigheden en met welk doel bracht de schilder, François-Élie Corentin, zijn werk tot stand?
* Op een regenachtige septemberavond stapt een jonge onderwijzer uit de bus in een dorpje vlak bij de beroemde grotten van Lascaux. Het is zijn eerste standplaats, het leven gaat er zijn eeuwenoude gang. Elke dag koopt hij in de tabakswinkel een pakje sigaretten bij Yvonne. Haar zinnelijke schoonheid is overweldigend en vervult hem met een heftig verlangen dat echter gedoemd is onvervuld te blijven.De hengelaars van Castelnau werd in 1996 bekroond met de Grand Prix du Roman van de stad Parijs.